Stichting Buitengewoon Almere is sinds juli 2018 een officiële stichting zonder winstoogmerk. Wij zijn een zelfstandige organisatie met diverse samenwerkingspartners uit zowel de maatschappelijke als ook de commerciële sector, die allemaal hun steentje willen bijdragen aan onze doelstellingen. Bij Buitengewoon Almere werken we allen geheel vrijwillig en belangeloos. Onze vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor de samenleving en ons gemeenschappelijke doel.

Wat is onze doelstelling; waarom doen we dit?

Wij staan voor verduurzaming van de samenleving en voor armoedebestrijding. Wij streven naar minder voedselverspilling, gezond eten voor iedereen èn een toename van de zelfredzaamheid van de kwetsbare huishoudens. Dit doen we door wekelijks gezond(er) voedsel beschikbaar te stellen en empoweren/activering van m.n. de minimumhuishoudens. 

Wat doen we?

Wij verzamelen dagelijks lokaal vers voedsel(-overschot). We stellen deze ter beschikking aan voornamelijk minimumhuishoudens, die onze ondersteuning goed kunnen gebruiken.

Voorheen bereidden wij alleen maaltijden van het ingezamelde voedsel en kregen onze cliënten de kant en klare maaltijden mee naar huis. Na een tijdje lieten onze cliënten weten dat ze de maaltijden erg waardeerden, maar dat ze het ook leuk zouden vinden om zelf met gezonde ingrediënten aan de slag te gaan. Deze activering juichen wij toe! Zelf koken geeft zoveel plezierlaughing. Sindsdien verdelen we de producten die we inzamelen. We maken nu voedseltassen èn we bereiden warme gezonde maaltijden die we in eettafels aanbieden. Voedseltassen delen we uit op onze afhaallocaties.

Gezond voedsel voor iedereen

We houden ons bezig met een groenere wereld, met bewustwording van wat jij en je gezin eet. Cliënten die een steentje willen bijdragen door te werken als vrijwilliger, bieden wij bevredigend werk in een gezellig en motiverend team. Door informatie en uitleg te geven over hoe om te gaan met gezond voedsel, stimuleren we dat mensen zich bewust worden dat gezond eten goed voor lichaam en geest is, zowel voor jou als voor je dierbaren, voor iedereen dus.

Verder ontwikkelen we met en voor onze cliënten recepten voor een kleine portemonnee.
Kwetsbare huishoudens kunnen wekelijks voor € 2,00 een voedseltas met verse gezonde producten bij ons ophalen. Een tegenprestatie leveren mag, maar is niet verplicht.

Gezinnen per week

Mensen per gezin

Maaltijden per week

Vrijwilligers

Voor wie we dit doen

Wij zetten ons in voor mensen die onvoldoende middelen hebben om rond te komen. Door samen te werken met professionele zorghulpinstanties zoals wijkteams en schuldhulpverleningsinstanties, komen wij in contact met onze doelgroep. Deze samenwerking levert ook op dat zij ons adviseren over ons beleid en operationele werkzaamheden, zodat we op 1 lijn zitten qua hulpverlening.

Kwetsbare huishoudens kunnen wekelijks voor € 2,00 een voedseltas met verse gezonde producten bij ons ophalen. Een tegenprestatie leveren mag, maar is niet verplicht.

Als het je leuk lijkt om mee te helpen kun je je aanmelden als vrijwilliger bij ons.

Zo werkt het

Via onze contacten bij verschillende zorghulpinstanties krijgen we het telefoonnummer van toekomstige cliënten door. Wij nemen contact op, en nodigen de desbetreffende uit voor een kennismakingsgesprek. Huisregels en normen en waarden worden besproken. Iedereen accepteert iedereen, dat is ons motto. Samen komen wij verder.

Wachtlijst
Wij hanteren een kleine wachtlijst waaruit vervolgens snel ingestroomd kan worden. Voedsel is een noodzakelijk product. En wij gunnen iedereen gezond eten. Gezond Eten Geeft Gezonde Energie!laughing

In overleg met de cliënt spreken we een vaste ophaaldag af. De cliënt komt met een eigen boodschappentas op de afgesproken tijden de ‘Buitengewoon’ gezonde Voedseltas ophalen. Wij proberen voor elke cliënt minimaal 1 tas per week klaar te hebben staan. Voor grote gezinnen (vanaf 3 kinderen) zorgen we altijd voor extra’s of, mits er genoeg overschotten zijn opgehaald. Afmelding voor een ophaaldag, of stoppen met onze ondersteuning, gebeurt altijd in overleg. Onze ondersteuning is voor een vol kalenderjaar. In dit jaar kunnen onze cliënten verder aan de slag met het vergroten van hun zelfredzaamheid. Ze worden hierin meestal begeleidt door onze professionele samenwerkingspartners, namelijk de zorghulpverleners.

Voedselveiligheid

Naast het uitdelen van de boodschappentassen bereiden we wekelijks gezonde warme maaltijden, die in gezellige eettafels worden aangeboden. In dit proces werken wij samen met vrijwilligers en professionele koks. Wij gaan zorgvuldig om met voedsel. Voedselveiligheid is geborgd door aanwezigheid van HACCP kennis.

Pin It on Pinterest

Share This